Supravodivý generátor funguje

18.11.2019
Citace:
A.Bergen et al., Design and in-field testing of the world's first ReBCO rotor for a 3.6 MW wind generator, Superconductor Science and Technology, vol 32 (12), (2019), DOI: 10.1088/1361-6668/ab48d6
Zdroj
Vlevo klasický generátor o průměru 5,4 m, vpravo supravodičový o průměru 4 m stejného výkonu, obr. A.Bergen et al., Superconductor Science and Technology, vol 32 (12), (2019).

Úspěšně proběhly první provozní testy větrné turbíny o výkonu 3,6 MW se supravodivými cívkami generátoru v dánském Thyboronu. Pro výkony nad 10 MW jsou elektrické generátory s permanentními magnety příliš velké. Možnosti užití supravodičů pro vylehčení konstrukce potvrdil právě ukončený test. Permanentní magnety nahradilo 40 supravodivých cívek, každá o délce 1,4 m. Jako vysokoteplotní supravodivý materiál sloužil oxid měďnato-barnatý a přídavkem gadolinia. Přestože jde o tzv. vysokotepotní supravodič (HTS), i tak bylo třeba chladit na 30 K, což je pořádný mráz. Ochlazení supravodivých cívek na tuto teplotu pomocí chladicího zařízení turbíny vyžaduje dva týdny.

„Provozní test generátoru byl mimořádně úspěšný. Po instalaci v Thyboronu dosáhla turbína projektovaného výkonu a dodávala proud do sítě více než 650 hodin. To ukazuje kompatibilitu technologie supravodivých generátorů se všemi prvky operačního prostředí, jako jsou proměnné rychlosti, poruchy sítě, elektromagnetické harmonické kmity a vibrace. ... Ukázalo se, že výroba HTS cívek není omezena na specializované laboratoře a představuje úspěšný přenos technologií z vědy do průmyslu. Rotor HTS byl také smontován v průmyslovém zařízení, což ukazuje, že supravodivé komponenty může nasadit v běžné výrobě. Když byla prokázána správnost konceptu, doufáme, že se technologie supravodivých generátorů široce uplatní ve větrných turbínách,“ hodnotí výsledky testů první autorka publikace Anne Bergen z nizozemské Universiteit Twente.

Michal Haubner 19.11.2019: Se spotřebou chlazení to nebude tak dramatické, viz. paper který citujete: 2* 70W při 30-80K

 
Odeslat komentář k článku "Supravodivý generátor funguje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Supravodivý generátor funguje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace